Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

hvad er fiat-valuta

Fiat-valuta er en form for valuta, der ikke er understøttet af nogen råvare såsom guld eller sølv. Fiat-valuta er noget en regeringen har erklæret for at være lovlig betalingsmiddel.

I e-conomic regnskabsprogram vælger du selv, hvilken valuta, du ønsker at anvende som grundvaluta. e-conomic regnskabsprograms valutakurser opdateres en gang i døgnet via XE.com, for at sikre dig de mest korrekte kurser. Prøv e-conomic bogføringsprogram gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Hvad er fiat-valuta? 

Fiat-valuta er en type betalingsmiddel — altså en form for penge. Fiat-valutaen er ikke understøttet af nogle råvarer, såsom guld eller sølv og erklæres typisk som et lovligt betalingsmiddel ved et dekret fra et lands regering eller centralbank. Herefter er det afgørende for den type penge hvor stærk den erklærende regering er. 

 

Inden centralbankens overtagelse af beslutninger vedrørende fiat-valutaen, lå reguleringen ude i lokale banker og institutioner.

Værdien af fiat-valutaen 

Udover fiat-valutaen findes blandt andet råvarevaluta. Det er netop hvor man kan udveksle fysiske råvarer – som guld og sølv – og repræsentativ valuta, altså penge som vi kender dem i hverdagen. 

 

Da fiat-valutaen ikke hænger sammen med værdien af råvarer, er det op til den pågældende regering og centralbank at vælge det materiale som byttemiddel. Derfor er det afgørende for fiat-valutaens værdi hvor stærk den pågældende regering er. 

 

Denne mulighed for selv at definere byttemidlet gør fiat-valutaen praktisk at transportere og opholde. 

 

Brugen af fiat-valutaen

På grund af fiat-valutaens fleksibilitet, bruges den rundt om i verden som enhver anden pengesystem. Det bruges til at købe varer, spare op og til at investere. Det hænger sammen med da fiat-valutaen erstattede guldstandarden og andre varebaserede systemer til at fastsætte værdien af lovlige betalingsmidler.

 

Fordele og ulemper ved fiat-valuta

Ligesom med så mange andre ting, er der både fordele og ulemper ved brugen af fiat-valutaen. I valutaens natur og afhængigheden af regeringers styrke, er den dybt politiseret, med flere økonomer og politikere som diskuterer problemerne med valutaen i flere hundrede år. 

 

Den største ulempe ved fiat-valutaen, er at, den ikke er selvbegrænsende, hvilket betyder at lande, der er afhængige af denne type valuta, er ekstremt sårbare over for hyperinflation. Det betyder at borgere i de pågældende lande er afhængige af at deres ledere i regeringen træffer de rigtige beslutninger. Det er borgere i lande generelt, men i dette tilfælde kan de forkerte beslutninger munde ud i økonomisk kollaps. 

 

Regeringen skal træffe beslutninger omhandlende udskrivelse af penge og forlængelse af kredit. Det sikrer økonomien fra at blive oppustet og regeringen fra at opgive brugen af fiat-valutaen. Skulle det ske at en regering opgiver fiat-systemet, skyldes det ofte, at landets hyperinflation har vokset sig til et så stort problem, at økonomien simpelthen kollapser. 

 

Sådanne problemer med hyperinflationer kan findes i den zimbabwiske dollar, Kinas fabi i 1945 og Weimarrepublikkens mark i 1923. Et nyere eksempel er ustabiliteten i Venezuela, der begyndte i 2016 under landets igangværende socioøkonomiske og politiske krise.

 


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis