e-copedia
Momsforståelse
Tips og typiske spørgsmål
Med tagget “Momsforståelse”
- Hvorfor er momsen forkert på mine fakturaer?
Hvordan momsen bliver på din faktura afhænger af din opsætning af kundens momszone og opsætning af varegrupperne. Hvis denne opsætning er forkert , så kan momsen på din salgsfaktura blive forkert. Dette kan heldigvis nemt løses.
- Hvordan beregner jeg momsen?
Moms udgør som standard 25% af varens pris, men det kan godt være lidt svært at huske, hvordan man skal beregne momsen, hvis beløbet er henholdsvis med og uden moms.
Hvis du har et beløb uden moms og du ønsker at tillægge moms, skal du tilføje 25% - altså en fjerdedel af det beløb, du beregner.
Hvis du derimod skal trække moms fra, skal du dele varens pris i fem lige store dele. Dét skal du, for at tage højde for varens pris uden moms, hvilket er de første fire dele, og dernæst momsen for sig, altså den femte del.
Nu kan du trække én femtedel fra - svarende til 20% - og så har du beløbet uden moms.
Et eksempel:
For at tilføje moms til et beløb uden moms, skal du gange med 1,25.
100 kr. (eks. moms) x 1,25 = 125 kr. (inkl. moms)
For at fjerne moms fra et beløb med moms, skal du gange med 0,8.
125 kr. (inkl. moms) x 0,8 = 100 kr. (eks. moms)
- Hvorfor er min momsopgørelse og momsafstemning ikke ens?
Dette er et spørgsmål, vi har fået en del gange, men bare rolig - der er ikke noget galt med rapporterne eller din moms. Den regner helt rigtigt.
Momsopgørelsen viser den moms der er bogført i den givne periode. Momsafstemningen viser både den bogførte moms og den beregnede moms. "Beregnet moms" i rapporten er det momsbeløb man ville få, hvis alle poster er bogført med den momskode der er tilknyttet finanskontoen.
Det betyder at hvis du fx. bogfører et salg på konto 1010 - der har U25 som standardmomskode - uden en momskode, så vil der være en forskel på momsopgørelsen som vil vise 0 kr. og momsafstemningen der vil vise det momsbeløb, der ville være aktuelt hvis man havde brugt koden U25.
Med andre ord er der ikke nødvendigvis noget forkert selvom der er en uoverensstemmelse mellem de to rapporter. Det er dog en god idé at tjekke de posteringer der afviger, for at få opklaret hvad årsagen er til at der er anvendt en anden momskoden end den som er knyttet til finanskontoen.
- Hvad betyder ”Markér som indberettet”?
I rapporten Momsopgørelse er der en knap, der hedder ”Markér som indberettet”. Hvis du klikker på denne knap, vil systemet gå ind og markere, at du har indberettet din moms. Så er der kun tilbage at indberette den til SKAT og så bogføre den betalte eller tilbagebetalte moms. Hvis du gerne vil have at systemet automatisk ompostere periodens moms, når du klikker ”Markér som indberettet”, skal du først have sat dine systemkonti op mht. momsafregning.
- Brugtmoms
Brugtmoms skal benyttes, når du videreforhandler brugte varer. Brugtmoms betyder, at du kun skal beregne moms af din avance og ikke af hele salgsprisen.
e-conomic har ikke en funktion til automatisk beregning af brugtmoms.
Hvis du er i tvivl om, hvornår og hvordan du benytter brugtmoms, kan du altid søge hjælp på SKAT's hjemmeside eller rådføre dig med en autoriseret revisor.
- Hvordan bogfører jeg betalt eller tilbagebetalt moms?
Når din momsopgørelsen stemmer og du har indberettet din moms på SKAT.dk, er der blot tilbage at registrere betalingen eller tilbagebetalingen af periodens moms. Dette gøres via et finansbilag i kassekladden.
- Hvordan håndterer jeg køb i udlandet?
Når du køber varer/ydelser fra udlandet, skal du bogføre dit køb som en leverandørfaktura, for at det fremgår korrekt i rubrikkerne på momsopgørelsen.
Derudover skal du være opmærksom på de forskellige regler, der er gældende for køb indenfor EU og køb udenfor EU. Hvis varerne importeres til Danmark fra et land udenfor EU, skal du være opmærksom på, om dine varer er underlagt importmoms.
Husk, at du altid kan læse mere om indgående moms (købsmoms) og andre typer moms i vores artikler tagget med "Moms" eller på SKAT.dk.
- Omvendt betalingspligt
Omvendt betalingspligt er en ordning, hvor det er køber og ikke sælger, der skal afregne momsen af et varekøb. Fakturaen udstedes uden moms, hvorefter det er købers ansvar at beregne og afregne moms med SKAT. Der er forskellige ting, som du skal være opmærksom på, alt efter om du er køber eller sælger i en handel, der er omfattet af regler for omvendt betalingspligt.
Hvis du er i tvivl om, hvornår eller hvordan du skal benytte omvendt betalingspligt, kan du altid søge hjælp på SKAT.dk eller rådføre dig med en autoriseret revisor.
- Hvordan fungerer "Gulpladebil moms"?
Alt afhængigt af om din firmabil bruges til private gøremål, eller du kun bruger den til arbejdet, er der forskel på de regler, du skal forholde dig til. På SKAT.dk kan du let og hurtigt finde information om moms og lovgivning, når du ejer en bil på gule plader.
- Repræsentationsmoms
Repræsentationsmoms udgør en fjerdedel af den betalte moms. Det vil sige, at momsen kan trækkes fra, hvis du har en udgift i forbindelse med repræsentation af dit firma.
Hvis du er i tvivl om, hvornår eller hvordan du skal benytte repræsentationsmoms, kan du altid søge hjælp på SKAT.dk eller rådføre dig med en autoriseret revisor.
- Hvilken momskode skal jeg bruge?
Hvis du har valgt en standardopsætning i e-conomic, har du 10 forudindstillede momskoder i dit regnskab. Hver momskode bruges til noget forskelligt, alt efter om der er tale om køb eller salg, varer eller ydelser, indland, EU eller udland. Koderne styrer, hvor meget moms der skal trækkes, og hvordan det skal indberettes til SKAT.
Herunder kan du se hvad de enkelte standard momskoder i e-conomic bruges til:
ABR: Salg til øvrig udland - ikke EU (Rubrik C) I25: Indgående (købs)moms indland IV25: Indgående (købs)moms på varer fra udland (Rubrik A) IY25: Indgående moms på ydelser fra udland (Rubrik A) OBPK: Køb med omvendt betalingspligt OBPS: Salg med omvendt betalingspligt REP: Repræsentationsmoms U25: Udgående (salgs)moms indland UEUV: Udgående (salgs)moms på varer til EU (Rubrik B) UY0: Udgående (salgs)moms på ydelser til EU (Rubrik B) Savner du en momskode?
Du kan altid oprette flere momskoder, hvis behovet skulle opstå.
Kontakt os
Chat med os nu
Ring til os
Spørg os om alt
man-tors 9-15
og fre 9-14Ring
88 20 48 40Skriv til os
Vi sidder klar til at svare
man-tor 9-20, fre 9-15
og søn 10-13