Hvad er moms?
Moms står for meromsætningsafgift. Det er et skattetillæg, der bliver lagt oven i salgsprisen på varer og tjenesteydelser. I Danmark bliver der som udgangspunkt opkrævet 25% af salgsprisen på varer og ydelser i moms.
De fleste virksomheder og selvstændige i Danmark er forpligtede til at betale moms. Det betyder, at du skal lægge moms til de varer eller ydelser, som du sælger. Derudover kan du som virksomhed få momsfradrag for de varer, du indkøber. Det beløb, du skal indberette, er altså resultatet af din momspligtige omsætning minus de omkostninger, du har fået momsfradrag for.
På denne side har vi samlet vores bedste hjælpemidler til moms i e-conomic. Du kan også læse mere om, hvad moms er på e-copedia.
4 trin til at lave din moms
Når du bruger e-conomic, er det nemt at bogføre og indberette din moms. Med den rigtige opsætning gør regnskabsprogrammet faktisk det meste af arbejdet for dig, så du bare skal hente en rapport for at se, præcis hvad du skal indberette.
Inden du indberetter din moms første gang, skal du huske at momsregistrere din virksomhed på virk.dk
1: Opsæt din moms, så den bogføres automatisk
Brug e-conomic til at holde styr på din moms og få overblik over tallene.
2: Hent din momsopgørelse i
e-conomic
I rapporten Momsopgørelse kan du automatisk se det tal, du skal indberette til SKAT.
3: Tjek din moms
med momsafstemning
Med momsafstemningen i e-conomic kan du hurtigt danne dig overblik over din moms.
4: Indberet din moms
til SKAT
Når din moms er afstemt, skal du indberette og betale den via TastSelv Erhverv.
Husk, at bogføre din betalte eller tilbagebetalte moms i e-conomic. Sådan gør du
Indberet din moms direkte fra e-conomic
Du kan nemt forbinde e-conomic med skat.dk og overføre din virksomheds momstal til momsindberetningen i TastSelv Erhverv hos Skattestyrelsen.
Så slipper du for at indtaste tallene manuelt og mindsker risikoen for fejl. Du modtager selvfølgelig en kvittering for din indberetning.
Kom på kursus om moms
Fysisk kursus
Forstå din moms
Lær, at lave din momsopsætning og få en
grundig forståelse for moms i e-conomic,
så du kan sikre dig, at din moms altid er korrekt.
På kurset går vi i dybden med
de vigtigste faktorer for moms i e-conomic, så du
undgår at lave fejl og fx skal betale flere penge tilbage i SKAT.
Kurset varer ca. 4 timer og du får svar på alle dine spørgsmål.
Gratis online kursus
Moms i e-conomic
Lær, at opsætte momszoner i e-conomic, så du
automatisk får udfyldt din momsopgørelse.
Du får også vist de tal, som du skal indberette til SKAT,
på samme måde som på SKATs hjemmeside,
så du lynhurtigt kan indberette.
Kurset varer ca. 1 time og du har mulighed for at stille
spørgsmål undervejs.
Har du brug for mere hjælp til momsen? Så sidder vi klar
Chat med os nu
Ring til os
Spørg os om alt
man-tors 9-15
og fre 9-14Ring
88 20 48 40Skriv til os
Vi sidder klar til at svare
man-tor 9-20, fre 9-15
og søn 10-13
Få svar på de mest almindelige spørgsmål om moms
De fleste virksomheder og selvstændige i Danmark er forpligtede til at betale moms. Men der findes en hel del særregler i skattelovgivningen for momsregistrering. Derfor kan det være en god idé at få en bogholder eller revisor til at tjekke din bogføring med jævne mellemrum.
Du kan finde mange dygtige bogholdere og revisorer, som er eksperter i e-conomic, på vores liste over revisorer og bogholdere.
Der findes 3 kategorier af moms:
1. Almindelig momspligt: Du lægger moms på dine varer/ydelser og får fradrag for indgående moms. Dette er den mest almindelige form for moms.
2. Omvendt betalingspligt: Dette er en ordning, hvor du som køber og ikke sælger, skal afregne moms ved køb af varer eller ydelser. Du får fradrag for indgående moms, altså den moms du selv betaler, men du skal ikke lægge moms på de varer eller ydelser, du sælger. I Danmark er følgende produkter omfattet af denne ordning – men kun ved køb hos leverandører, som sælger mere end 50% B2B produkter: mobiltelefoner af enhver art, tablets, bærbare computere, spillekonsoller, chips og microprocessorer.
Obs: Hvis der er tale om telefoner eller computere, som medarbejdere også må bruge privat, er der kun delvist momsfradrag.
3. Momsfritagelse: Du får ikke fradrag for momsen, du selv betaler, men du får fradrag for hele beløbet i regnskabet. Du skal heller ikke lægge moms på det, du selv sælger. Eksempler på dette kunne være undervisning og kursusvirksomheder, kunstneriske virksomheder, sundhedssektoren osv.
Obs: Den momspligtige omsætning i virksomheden må overstige 50.000 kr. i løbet af en 12 måneders periode, og kalenderåret er ikke relevant i denne forbindelse.
Hvornår du skal indberette moms afhænger af forholdene i din virksomhed. Men det mest almindelige er at indberette moms 4 gange om året (kvartalsvis) eller 2 gange om året (halvårligt). Om du skal indberette moms kvartalsvis eller halvårligt afhænger af din virksomheds alder og omsætning.
Kvartalsvis afregning af moms
Hvis du har en nystartet virksomhed, skal du indberette moms hvert kvartal i mindst 1 ½ år. Du skal også indberette moms hvert kvartal, hvis din omsætning er mellem 5-50 mio kr. årligt.
Halvårlig afregning af moms
Du skal indberette moms hvert halve år, når din virksomhed er over 1 ½ år gammel og har en omsætning på under 5 mio kr. årligt.
Du kan altid se den fulde oversigt over fristerne for at indberette og betale moms på SKATs hjemmeside.
Du skal indberette og betale moms på TastSelv Erhverv via SKAT.dk. Du kan også indberette moms i appen SKAT til IOS og Android. Hent appen i App Store eller Google Play.
Inden du indberetter din moms første gang, skal du huske at momsregistrere din virksomhed på indberet.virk.dk.
Standardsatsen for moms er 25%, men der er visse undtagelser:
- Mad- og drikkevarer: ¼ af momsen (ingen moms, hvis det er i egne lokaler)
- Medarbejdertelefoner: ½ af momsen
- Blomster, vin og øvrige gaver: Ingen moms.
Sælger du varer indenfor landets grænser, skal du beregne moms af salgsprisen. Hvis du importerer varer, skal du beregne den af toldværdien af varen.
Der skal som hovedregel beregnes moms på alle led i omsætningskæden. Kort sagt: Alle produktions- og salgsled skal betale moms af salget/værdien, minus den moms du selv betalte for varen – dvs. den indgående moms. I praksis betaler hvert led i omsætningskæden moms af den merværdi, som opstår ved eget led i omsætningskæden.