Hvilke krav stiller
bogføringsloven?
Bliv klogere på, hvordan krav og regler i den nye lov påvirker din virksomhed.
Hvorfor er det vigtigt at kende til lovens krav?
I Danmark er alle erhvervsdrivende virksomheder - som udgangspunkt - underlagt bogføringsloven. Det betyder, at de har pligt til at bogføre i overensstemmelse med de retningslinjer, der står beskrevet i loven. Det samme gælder for virksomheder, der laver bogføring for andre (fx revisorer). Fremover kommer de til at dele ansvaret for, at alle krav overholdes med de virksomheder, de bogfører for.
Det er vigtigt, at du har styr på, hvordan du lever op til bogføringsloven. Derfor stiller vi nu skarpt på, hvilke krav og regler der stilles i den nye lov - både de videreførte og de nye.
Hvem skal leve op til kravene?
Hvilke regler går igen fra den tidligere lov?
Hvilke nye regler er kommet til?
Hvilke krav er der til dit digitale bogføringssystem?
Hvad gør e-conomic for at leve op til kravene?
Hvilke krav er der til dig som bruger?
Er du en af de mange, der skal leve op til kravet om digital bogføring og opbevaring af bilag? Så betyder de nye regler, at du skal:
Desuden kan Erhvervsministeren på sigt fastsætte regler om, at du skal registrere dine transaktioner vedrørende køb og salg med e-faktura,
som dokumentation for transaktionen.
Du kan selv vælge om du vil bruge et bogføringssystem, der er registreret hos Erhvervsstyrelsen eller om du vil bruge et, der ikke er registreret - men selvfølgelig stadig opfylder kravene. Vælger du den sidste løsning, påtager du dig selv ansvaret for, at bogføringssystemet lever op til lovens krav, og du kan forvente, at dit system bliver tjekket i forbindelse med besøg fra Erhvervsstyrelsen.
Med e-conomic skal du ikke bekymre dig om, hvorvidt dit regnskabsprogram lever op til loven - e-conomic er nemlig godkendt og registreret hos Erhvervsstyrelsen.
Hvilke regler gælder for udbydere af digitale bogføringssystemer?
Først og fremmest skal udbydere af digitale bogføringssystemer selvfølgelig sikre, at deres program lever op til de regler,
der er formuleret for digitale bogføringssystemer.
Herudover skal systemet anmeldes til Erhvervsstyrelsen senest den 31. oktober 2023 med formålet at blive registreret som et godkendt bogføringssystem. Erhvervsstyrelsen offentliggør den 1. januar 2024 en liste over alle godkendte bogføringssystemer i Danmark. Har du et bogføringssystem, der er registreret hos Erhvervsstyrelsen, er det udbyderens ansvar at sikre, at de løbende lever op til kravene. Du behøver derfor ikke bekymre dig om, hvorvidt dit bogføringssystem er godkendt til bogføring.
Udbydere af digitale bogføringssystemer har også pligt til at stille virksomhedens registrerede transaktioner og bilag til rådighed for bl.a. myndighederne. Her er formålet at øge indsatsen mod finansiel kriminalitet, da det bliver sværere for virksomheder at skjule bogføringsmateriale.
e-conomic er registreret som et godkendt bogføringssystem af Erhvervsstyrelsen. Du kan derfor trygt vælge e-conomic som dit fremtidige regnskabsprogram.
Hvilke øvrige krav er der kommet til i den nye bogføringslov?
Selvom kravene til digital bogføring og opbevaring af bilag utvivlsomt er den mest væsentlige ændring i den nye bogføringslov, så er der også kommet nye krav til, der ikke direkte handler om digitalisering. Vi har listet et par her.
Udvidet definition af begrebet Regnskabsmateriale
Regnskabsmateriale er - som navnet antyder - materiale, der har med regnskab at gøre. I den nye bogføringslov er definitionen af Regnskabsmateriale udvidet til også at omfatte:
- Dokumentation for faktuelle oplysninger i ledelsesberetningen
- Beskrivelser af virksomhedens bogføringsprocedurer.
Nye muligheder for sanktion og skærpet straf
Konstaterer Erhvervsstyrelsen, at du ikke bogfører i overensstemmelse med loven, og du ikke retter op på fejlene efter, du er blevet gjort opmærksom på dem, så kan de tvangsopløse din virksomhed.
Straffebestemmelsen er også blevet væsentligt skærpet i den nye lov, hvilket betyder, at omfattende overtrædelser af loven kan koste op til 1,5 mio. kr. i bøde. Bødestraffen udmåles efter, hvor omfattende lovovertrædelsen er sammenholdt med virksomhedens størrelse. Du kan se en oversigt over de forskellige niveauer af bøder for overtrædelse af bogføringsloven nedenfor.
Oversigt over bødeniveauer for overtrædelser af bogføringsloven
Virksomhed med en nettoomsætning under 10 mio. kr. | Virksomhed med en nettoomsætning mellem 10-100 mio. kr. | Virksomhed med en nettoomsætning over 100 mio. kr. | |
Mindre omfattende overtrædelser | 10.000-25.000 kr. | 25.000-100.000 kr. | 100.000-250.000 kr. |
Mere omfattende overtrædelser | 25.000-100.000 kr. | 100.000-250.000 kr. | 250.000-1.000.000 kr. |
Særligt omfattende overtrædelser (skærpet bøde) | 100.000-250.000 kr. | 250.000-1.000.000 kr. | 1.000.000-1.500.000 kr. |
Få ro i maven allerede i dag
Hvis du er en af dem, der endnu ikke har digitaliseret dit regnskab og din bilagshåndtering - eller arbejder i et regnskabsprogram, der ikke understøtter de nye krav - så betyder den nye lov, at du skal omlægge dine arbejdsgange. Vi anbefaler, at du allerede nu begynder at se dig om efter et (nyt) digitalt regnskabsprogram, så du sikrer, at du har tid til at lære dit nye program at kende, inden loven træder i kraft.
Med e-conomic får du et regnskabsprogram, der giver dig ro i maven. Vi lever nemlig op til alle bogføringslovens krav, og er officielt godkendt af Erhvervsstyrelsen. Det betyder, at du som bruger af e-conomic aldrig behøver at bekymre dig om, hvorvidt dit regnskabsprogram lever op til den nye bogføringslov.
Skift til e-conomic og bliv klar til den nye bogføringslov
Hvordan kan jeg få hjælp og vejledning?
Vi ved, at der er en del at holde styr på, når det kommer til den nye bogføringslov. Men én ting du ikke skal bekymre dig om, er dit regnskab. Som kunde i e-conomic holder vi dig opdateret på nye krav og regler og gør vores bedste, for at du kommer til at leve op til den nye bogføringslov. Hvis du har spørgsmål til din bogføring eller vil høre mere om, hvad vi kan tilbyde dig, så udfyld nedenstående kontaktformular og bliv ringet op samme dag.
Vores eksperter sidder klar til at hjælpe dig godt på vej og ringer mandag-torsdag (09.00-16.30) og fredag (09.00-16.00).